toss

Jag shoppade upp runt tre tusen kronor i Götet.
Imorgon känns som dagen jag orkar fota allt jag inhandlade så ni får vänta med att se tills då. Annars var det en helt underbar lördag. Mamma och jag hade det jättetrevligt och vädret var somrigt och allderles perfekt.

Idag har jag fiskat med Donken. Jag har inte fiskat mer kastspö på kanske fem år, om inte mer. Så gissa om jag kände mig helt bortkommen och ganska korkad bland all fiskeutrustning. Drag och sånt är helt enkelt inte mitt område. Donken gav mig kanske sjutton blondinpoäng under hela fiske..öh...jagandet...ehm..turen. Plus att min bror råkade slänga i veven till det stora kastspöet i vattnet när han var o fiskade sist. Det sjönk och försvann. Så det jag fiskade med nu är egentligen ett pimpelspö, fast vi har satt en vev på. Det gjorde att draget ibland inte hamnade där det skulle i vattnet, utan även i min höft och i mitt ben. Jättelyckat.
Donken fick dock upp en fisk. En liten gäddstackare som slängdes i. Det enda jag lyckades med var att sänka två av hans drag. Donkens drag och inte gäddstackarens alltså. Det ena flög iväg all världens väg i vattnet när linan gick av efter ett av mina mer aggressiva kast. Det andra sitter fast i ett träd.
Jag måste verkligen fiska mer, för jag är uppenbarligen ingen naturbegåvning.
Fast det hela var sjukt mysigt ändå. Fridfullare sysselsättning än att fiska får man leta efter. Och så var ju vädret exemplariskt. Jag har bränt mina läppar. Det säger mycket det.

Sen åkte vi hem till mig och spelade Zelda. För det hade vi pratat om hela dagen och var galet sugna på att spela. Vi diskuterade det gamla zelda och blev sådär galet nostalgiska som man kan bli iband. Sen hade jag det nya som Donken inte hade spelat. Så där fastnade vi. Rejält.

Nu ska jag fortsätta läsa tredje Twilightboken. Ljudet av ditt hjärta heter den. Eclipse heter den egentligen. På engelska. Fruktansvärt bra översättning det där.

  

Tre dagar

Det här inlägget kommer faktiskt, till skillnad från det i typ förrgår, vara skrivet i kronologisk ordning. Nu är ni förvarnade.

Igår ritade jag ungefär hela dagen. Jag använde mig av photoshop, och när jag var klar så gjorde både min bak och mina stackars fingrar ont så in i norden. Om jag inte nämt det innan, så kan jag ta tillfället i akt och berätta att min datastol är en trä-barstol från ikea. Inte helt mysig att sitta på längre stunder med andra ord.
Det blev föresten två bilder. En som blev klar och en som inte blev det. Den som blev klar är nämligen inte så himla avancerad. Den lekte jag mest fram.
Här är den:




Idag var en mysig dag. Mamma väckte mig vid tio och då gick vi en promenad i en timme ungefär. Det var hur varmt som helst ute och jag tog till och med av mig tröjan jag hade över tshirten. Det är stort för att vara jag som fryser konstant.
Sen hittade vi en tant med sin mamma, som var ännu mer tant, som letade efter sin bortsprungna hund. Vi försökte hitta den men lyckades inte. Så jag klappade ett par hästar istället.
Lite senare på kvällen åkte vi till min morfar för att grilla grillspett. Morbror, moster och kusin med tjej var också med. Jättetrevligt. 

Morfar ringde innan vi åkte iväg till honom och berättade att han hade köpt tio flaskor Cola jättebilligt, och att vi skulle få ta med oss nio av flaskorna hem. Jag blev jättelycklig och jätterädd på samma gång. För Coca Cola är den mest underbara drycken på hela jorden. Enligt mig. Fast det är jättejätteonyttigt. Och nio flaskor är fasligt mycket underbar cola. Nästan så att man skulle kunna bada i det om man hade velat. Fast det hade nog inte varit så bra. Det fräter ju.
Men jag blev också jätterädd att det inte skulle vara Coca Cola. Att det skulle vara sån dära billig fejkcola. För så dålig och kräsen är jag. Att jag bara dricker Coca Cola. Någon annan cola vidrör bara mina läppar i absolut nödfall. Om det finns risk att göra någon ledsen eller besviken om man inte dricker fejkcolan, då offrar jag mig. Men annars dricker jag hellre vatten än sån där annan cola.
Och eftersom det var morfar som hade köpt den och speciellt tänkt på mig och mitt colaälskande, så hade det gått under kategorin att dricka fejkcola för att inte göra någon ledsen om det hade varit det i flaskorna. Jag hade liksom gjort det, men jag såg inte fram emot det.
Det var med stor spänning jag tittade ner i kassarna där flaskorna stog. Och naturligtvis så var det "äkta" cola. Min morfar känner mig han. Applåd.

Imorgon ska jag och mamma åka till Göteborg. Jag hoppas att jag kommer hitta ett par skor. Eller två. För det behöver jag banne mig. Och en vår/sommarjacka med.
Vi ska upp astidigt. Så det är bäst jag sover nu. Eller iallafall placerar mig i sängen. Puss och nattis.


Dustfinger

Det är helt seriöst* ohälsosamt för mig att fortsätta med två av mina favoritsysselsättningar. Titta på film och läsa böcker. För jag tycker det är så ofantligt jobbigt att komma tillbaka till verkligheten igen sen.
Som när jag första gången läste Harry Potter, och till min stora besvikelse kom på att jag redan hade fyllt tolv och därmed inte kunde komma in på Hogwarts. Det gjorde mig ett tag mycket ledsen och besviken, för jag ville så grymt gärna lära mig att använda magi. Det fanns liksom inte heller i min värld att jag skulle sakna magiska förmågor och vara en vanlig enkel mugglare heller, för i ens egen hjärna är man ju alltid hjälten. Och jag ville så himla gärna vara en del av hela den där magiska världen liksom.

Den gången var jag som sagt runt tolv. Men så himla mycket har faktiskt inte ändrat sedan dess. Jag är förmodligen ett par potioner mindre naiv, men jag känner fortfarande ett styng av besvikelse varje gång jag vaknar upp ur drömvärlden i en bok, eller har tittat klart på en bra film, och upptäcker att jag fortfarande är kvar i den vanliga tråkiga världen. Jag vänjer mig liksom aldrig vid  den känslan.

Anledningen till att jag drar upp det här nu är att jag idag snöade in mig lite i Inkheart-världen.
Snöar in mig på grejer gör jag väldigt lätt förövrigt. I från allt mellan partikelfysik och hajar till pastelliga saker och Twilight. Men det kanske ni har märkt. Haha. Hur som helst. Nu vet ni. Är jag lite luddig och distansierad eller pratar väldigt mycket och ingående om något specifikt, så är jag förmodligen insnöad på något och troligen fortfarande fast i min egen lilla drömvärld. Då behöver ni inte vara rädd för mig. Jag är inte falig, bara lite galen och eskapistisk. **


* Sheisse, nu har jag tittat för mycket på greys anatomy igen och överanvänder ordet seriöst eller seriosly.

** Nej det är förmodligen inte ett uttryck som finns. Jag myntade det istånna fall nu. Känn er välkomna att använda det. Det är ett fritt land.

And I will name you hallmango

Jag måste bara få höja mig själv till skyarna lite, genom att bekänna att jag gjorde ett allderles underbart gott mangohallonsorbegojs förut.

Allt började som en smoothie som spårade ur lite på vägen och blev ett misstag. Ett jäkligt gott misstag.
Jag hittade mangosorbe i frysen och en halvfull frusnahallon påse och tänkte att bannemig, Det här kanske går att göra någon slags smoothie på. Men så hade vi ingen yougurt så jag tänkte fasen det får gå ändå, och mixade mangosorben med hallonen och passade på att slänga i lite apelsin och grapefrukt juice i det hela med. Det blev svingott. Så jäkla gott att pappa efter ett litet smakprov typ kastade sig över skålen som ett svultet rovdjur och började sleva i sig.  

Nu låter det lite på mig här som att jag har uppfunnit botemedlet mot cancer. Men alltså, det skulle inte förvåna mig om gojset har den förmågan med. Hey det är ju både gott och nyttigt liksom, hur ofta händer det på en skala?
Jag är förmodligen inte den första som har kommit på att man ska blanda ihop dom där ingredienserna heller. Det var ju inte sådär kärnfysiker-avancerat. Men just nu känner jag mig som en skapande gudinna. En sorbegojsgudinna. Mohaa!

fiskpinnar nonexisting

Vi har alltid fiskpinnar i frysen. Alltid. Utom idag. Jag förstår inte. Vem har ätit upp dom och inte köpt nya. Vad ska jag nu äta? baaah!

I lördags köpte jag ett nytt tvspel för tvåhundra kronor. Jag tjänade typ fyrahundra på den affären. Jätteekonomiskt.
Sen roade sig Jimmy med att kasta jordnötter ner i min urringning. En av jordnötterna kunde jag inte hitta igen. Tills jag upptäckte att den hade bosatt sig i min navel. Hur sjukt är inte det.

I fredags brottade Jakob och Donken ner mig på marken. Donken satte sig på mina ben och Jakob höll fast mina armar. Sen målade dom en bläckmustasch på mig. Jag var helt chanslös. Det känns lite oroväckande. Jag som trodde att jag var kapabel till att försvara mig.
Mustaschen blev hysteriskt ful. Det estetiska är inte Jakobs starka sida uppenbarligen. Plus att jag såg ut som min pappa enligt Lollo. Hon kunde inte titta på mig utan att kvävas av skratt, enda tills jag stängde in mig på badrummet och tvättade av den.
Jag passade inte så bra i mustaschen. Men andra ord tänkter jag aldrig skaffa någon. Det är inget för mig helt enkelt.  Tack Donken och Jake, då vet jag det.
Jag funderar fortfarande på en passande hämd. Någon som har ett förslag?

Det här inlägget är inte skrivet i kronologisk ordning överhuvudtaget. Det kanske märks. Ni får helt enkelt stå ut.


The show must go on..

Förövrigt så gjorde jag i mitt lite tveksamma tillstånd ett sånt dära testgrejs förut. När man shufflar låtar och skriver ner låttitlarna i ordning som svar på typ trettio frågor.
Från början var det mest för mitt eget nöjes skull. Ett sånt där test som man gör i ren tristess och nyfikenhet för att sen skämmas lite över och sen radera från jordens yta.
Nog med förklaringar, ni fattar grejen.
Det jag ville komma fram till var endå att min orginalplan sprack lite den här gången. Det blev inget raderande från jordens yta, utan jag bestämde mig istället för att dela med mig av den lite. För svaren blev ovanligt underhållande.
Eller ja, om man känner mig är svaren underhållande. I annat fall kanske det inte är riktigt samma sak. Eller så är det det. Ähh. Kolla om ni orkar. Och gör ni inte det så lyssna på Full Moon med The Black Ghosts istället. (länken är till Spotify. Har du inte Spotify så tycker jag synd om dig och hänvisar till youtube istället).



1. Hur mår du idag? Reborn
2. Hur kommer dagen idag vara/vart? The Mundane And The Magic
3. Vad var det första du tänkte när du vaknade? Please Forgive Me
4. Vad är det sista du kommer tänka innan du somnar ikväll? Resurrection
5. Vad skulle dina vänner ge dig för namn om dom fick välja åt dig? Limbo
6. Hur är det med kärleken? Ascensionnature Boy
7. Vilken låt passar mest den du håller kär? Broken
8. Hur mår dina vänner? I Just Died In Your Arms
9. Tycker dina vänner om dig? Entering Eternity
10. Hur ser folk dig? So damn Clever
11. Spanar folk in dej? The Band
12. Är du bra i sängen? The Show Must Go On
13. Har någon sexfantasier om dig? After Your Gone
14. Kommer du alltid bo kvar i Sverige? 20 Years of Snow
15. Hur kommer du dö? Hole In The Ground
16. Vad skulle du ha hetat om du var född i framtiden? Psychic Suicide
17. Vilken är din oturslåt? Ask Me Now
18.Vilken är din turlåt? When You Were Young
19.Vilken låt beskriver ditt utseende mest? Dance of the Manatee 
20. Vilken låt beskriver din personlighet mest? Fotballer's Wife
21. Hur är det med ditt liv? Sanctuary
22. Hur kunde det varit i ditt liv om du valt andra vägar? Home of The Knave
23. Vad ska ditt första barn heta? Sword of Glory
24. Hur kommer ditt liv bli? Killing Me Killing You
25. Vilken låt stämmer mest in på dina föräldrar? Enclave
26. Hur kommer sommaren bli? Velvet Morning
27. Finns det någon som är hemligt kär i dig? Underclass Hero
28. Kysser du bra? Promise
29. Mår din kropp bra? Like a Virgin
30. Får du tillräckligt med sex? No One But You


Slutsummering:
Det är oerhört fint att mitt utseende kan beskrivas med en dansande sjöko, att mitt namn borde vara Limbo och att min kropp mår som en oskuld. Hela den här listan stämmer skrämmande bra. Förutom att jag faktiskt redan nu kan lova att min förstfödda aldrig kommer få namnet Sword of Glory. Någon måtta för det vara!

Damaged goods

Jag skämtar inte när jag säger att jag har börjat på fem inlägg, skrivit klart dom och inte publicerat dom sedan jag kom hem. Det är svårt att komma tillbaka. Det blir inget bra. Jag vill vara personlig men vet inte vilka som läser.
Missförstå mig inte. Jag vill dela med mig. Mest för min egen skull för att det är förjävla skönt att skriva av sig, och dels för att jag får någon slags kick av att det faktiskt finns folk som läser vad jag har att skriva och kanske reagerar på det. 
Men någonstans är jag också rädd att det jag skriver här någongång ska vändas mot mig. Att det någongång ska användas i fel samanhang och skada mig. Just nu behöver jag verkligen inte skadas mer. Att försöka vara uppåt och faktiskt fungera som en vanlig människa är en tillräcklig utmaning just nu.

Majoriteten dagar går det jättebra. Speciellt nu när det börjar bli sommar och min kropp får tillräckligt med ljus. När allt är grönt. När man tittar ut genom fönstret och ser en massa små ulliga lamm hoppa omkring. När varma solstrålar lyckas leta sig in genom fönstren. När fåglar kvittrar och blommor har kämpat sig fram genom jorden. Då är det mycket lättare att vara glad. Att inte tänka. Att inte känna sånt man helst inte vill känna.

Men andra dagar, som idag, när moln täcker hela himlen och människor pratar urnsättning. Då är det förjävla mycket svårare.

Jag vill vara ensam men behöver folk omkring mig. Två behov som är omöjliga att kombinera.
På teven går en film om en gigantisk krokodil som äter människor. Ur mina högtalare strömmar Queen. Det är mörkt ute. Kolsvart. Jag är rädd för mörker, men inte nu. Nu känns det mest som att vara invirad i en jättestor filt. Tryggt och tröstande.

Det känns bannemig som att någon har installerat om mig när jag sov. Som att jag vaknade upp imorse och var programerad till att endast känna saknad. Den liksom fyller mig till bredden och tränger undan allt annat. Attackerar från alla håll. Jag saknar så mycket. Så många. 
Jag har hört att man aldrig slutar att sakna. Att man bara lär sig att leva med det. Det är varken ett speciellt tröstande eller tillfredställande påstående.

Och jag vet ju att det kommer kännas bättre. Förmodligen redan imorgon. Men just nu är det såinihelvete andnödsaktigt jättetungt. Så terapibloggen får ta smällen. Och ni. Förlåt.

 

Auf wiedersehen

Hörreni. Nu är det dags för mig att bege mig till tysklandet. För första gången sedan förrförra sommaren. Det känns sjukt konstigt. Förr var jag där jämt.

Jag gillar tyskland. Dom har god choklad, söta hus och mullvadsgropar. Och jag ska få köra autobahn för första gången. Det är skrämmande hur entusiastisk jag är inför det.
 
Något annat skrämmande är att jag sökte till min högskola idag. Det var hur läskigt som helst ,så jag var tvungen att prata lite med lovisan för moraliskt stöd.
Jag blir så psykotisk när jag gör sånt där. Är så fruktansvärt rädd att jag ska klanta mig och göra fel så att min anmälan inte kommer in. Jag känner mig med andra ord lite panikig och lätt dum i huvudet när jag gör sånna där framtidsavgörande grejer.

Men nu borde jag sova så jag orkar gå upp halv fem. Om tre timmar alltså. Gulp. Där får man för att man jobbar till sent på söndagarna. Och för att man har världens mest detaljerade och innehållsrika packlista. Och för att man inte kom på förren i sista sekunden att man behövde lägga in nytt på mp3n. Och för att man väntade tills alldeles nu innan man sökte högskola. IIIh.

Tchüs. Sehe uns in ein woche.
(med reservation för stavfel. Det är snacka som är min starka sida, inte grammatiken)

I join the masses

När jag köpte dom två första twilightböckerna så var det av ren nyfikenhet. Jag ville helt enkelt veta om böckerna var ungefär lika bra som filmen var. Efter 300 av 450 sidor i första boken så kan jag säga att jag inte är ett dugg besviken, snarare tvärtom. Det känns, som så många andra gånger när böcker gjorts till film, ärligare och djupare i boken. Mognare. Och det är ju inte helt konstigt om man tänker efter. Filmer blir ju ordentligt komprimerade, och sånt som verkar onödigt men som egentligen gör historien till vad den är, skalas bort.

Det smärtar mig också att jag faktiskt tycker så bra om den som jag gör. Jag är liksom, fånigt nog, inte helt okej med att på något sätt tillhöra den stora fnittriga och hänförda skara fjortistjejer som annars är bokens och filmens större fanclub. Jag tycker i många fall om att göra ganska tvärtimot vad den större fnittrande massan gör. Men i det här fallet får jag tillåta mig ett undantag. I det här fallet är det okej att tycka att en glittrande vampyr är bland den finaste manskaraktär bokvärlden någonsin skapat. Trots att det tar emot. Jag har en tjuvlyssnat här som sammanfattar det hela ganska bra: Hennes mål var att bli hans mål 

Och det är okej, fast det ibland känns som den här klockrena kommentaren av Zelest
"Seriöst.. vampyrer som glittrar i solen... det är lite som zombies som kräks regnbågar... eller spöken som bajsar godis."
 

Ett till problem är att jag hade tänkt att spara på dom här böckerna så att jag hade något att läsa i tyskland nästa vecka. Men eftersom jag har så pissig självdiciplin så kommer dom vara slut i typ övermorgon. Suck.


Top notch matchmaking

Jag har sand överallt i mina kläder. Det har till och med lyckats tränga in genom strumporna och lagt sig som naturlig peeling mellan tårna. Jag byggde sandslott i sanden med några av barnen på jobbet. Fasen, det är sand i hårbottnen
med. Högst obehagligt.

En slö fluga surrar frenetiskt i mitt varma fönster. Mitt älskade rum med eftermiddagssol. Duntäcket i en stor hög i änden av sängen. Färgpennor över hela golvet. Jag gillar verkligen mitt rum. Trivs i det. Jag förstår inte hur man kan vara så enormt peppad på att flytta hemifrån samtidigt som man bara vill stanna kvar. Jag vill ta med mig mitt rum, och utsikten av ängarna utanför, när jag köper en lägenhet.   

Barnen har lekt matchmaking idag. Tydligen är deras manliga vikarie en hyvens kille som dom tycker att jag skulle passa ihop med. För jag är ju singel, och det är han med. Och så är han längre än mig. För alla vet ju att tjejer gillar killar som är längre än dom. Eller hur Stina, visst är det så. Stark är han också Stina. Han lyfte ett helt bord här om dagen.
Jag skrattar lite förläget och frågar om dom inte tror att jag har läget under kontroll. Ser jag så ensam ut. Försöker utan framgång förklara att det inte riktigt fungerar så. Det är komplicerat. Det är inte säkert att man kommer gilla varandra fast han är lång och stark. Men någonstans där hejdar jag mig och slutar predika. För det känns som att jag talar om för dom att tomten inte finns.
Jag av alla människor håller på att göra ett förödande misstag och ta bort en bit av deras naivitet.
Tack och lov verkar alla vara allderles för upprymda och bubbliga av planerna dom har smidit om vår samanföring. Mina cyniska tankar har passerat obemärkta förbi. Deras lilla oskuldsfulla bubbla av deras syn på kärlek är intakt och jag andas ut. 
Och som så många andra gånger blir jag avundsjuk. På dom här små oförstörda varelserna som inte vet än. Som inte har känt hur outhärdligt ont det kan göra i hjärtat. Hur man kan glömma att andas av något någon sa. Hur man kan längta efter någons röst. Efter någons lukt. Jag avundas dom för att dom fortfarande ser världen i klara färger.  

"Homesick in time" som Toumas Holopainen skrev

Eureka!! I'm freakin back again!

Hejsan. Idag är jag tillbaka. Med full force. Fylld av ilska, avsky och kampvilja. Men varför jag är sån får ni veta i nästa inlägg härunder. Först ett intro bestående av min dag.


Idag fikade jag med min Lovisa. Jag fick en påskpåse fylld med favoritgodis. Sen åt vi bakad potatis. Lollo med kycklingröra och jag med räkor, precis som det brukar vara. Sen drack jag ohyggligt mycket coca cola och kissade därefter.
Sen när vi hade suttit där så länge att vi kände att vi snyltade på sittplatserna så beställde vi varsin chokladboll med kokos också, och jag kom fram till att det egentligen bara är kokosen jag är ute efter när jag köper sånna. Om dom kunde sälja kokos i mugg, på ungefär samma sätt som majs säljs i mugg på Heroncity ,så skulle jag bli ganska glad. Tror jag.
Förövrigt så har jag aldrig ätit majs i mugg eller varit på Heroncity. Att det säljs majs i mugg där vet jag bara för att jag lyssar på Breitholtz & Berg på söndagarna när jag jobbar. Så hycklar jag.


Sen när det var dags att gå så kom jag på att jag ville hyra en film att titta på ikväll. Så vi gick till videoett och kom ut därifrån med en hajdokumentär i handen. Lovisa skjutsades till sitt gula hus och jag åkte till mitt eget hem för att möta upp mamma, jag hade nämligen lovat att vara sällskap när hon åkte till Ikanohuset. Så blev det. Jag kom hem därifrån med böckerna "Om jag kunde drömma" och "När jag hör din röst" av Stephenie Meyer, eftersom jag som många andra blivit lite kär i Edward den glittrande vampyren efter att ha sett Twilight.


När vi kom hem igen så struntade jag i att min garderob var i desperat behov av att städas, och satte mig istället på altanen med mitt påskgodis och min nya bok.
Ungefär tre timmar senare insåg jag med ett ryck att det inte bara hade blivit becksvart utanför fönstret, utan att jag även skulle hämta min pappa i stan om en halvtimme. Där hade jag alltså suttit helt insugen i boken i flera timmar utan att veta att omvärlden ens existerade. Åh vad jag älskar sånt. Ljuva eskapism.
Värre var det för min lillebror, som under sin egna form av eskapism framför Simpsons, hade missat att jag placerade mig på altanen och hade sprungit runt och letat efter mig i hela huset jättejättelänge. Han hade till och med vågat sig ner i källaren i jakten på sin syster, stackaren.


Nu satte jag mig just vid datorn efter att ha sett filmen jag hyrde. Och om hur den påverkade mig kommer i nästa inlägg. För att bespara er lite och göra två kortare inlägg istället för ett frustrerande jättelångt ett.
Omtänksamt av mig eller hur.


Sharkwater

Okej. Så nu till varför jag är fylld till bristningsgränsen med oerhörd ilska, avsky och kampvilja.


Jag såg dokumentärfilmen Sharkwater.


För det första så brukar inte dokumentärer vara mitt förstahandsval när jag hyr film. Om jag ska se filmen ensam så brukar jag välja något som går att se samtidigt som man ritar. Filmen ska alltså vara ganska ytlig, man ska behöva tänka så lite som möjligt och så ska man kunna titta ner på ett papper med jämna mellanrum utan att man missar för mycket handling i filmen.
Men nu stog hajfilmen i hyllan, och eftersom jag sedan typ lågstadiet har varit lite av ett hajfreak* så tänkte jag varför inte.
Sen när jag väl kom hem och skulle se den var jag inte så himla pepp. Var inte på humör riktigt, men kände att jag ju inte kunde hyra en film och sen inte titta på den för att jag inte kände för det. Så här i finanskristider. Det kändes lite oansvarigt och slösaktigt. Så jag stoppade in den i dvdn och satte mig tillrätta på golvet med sängen som ryggstöd.


Det tog kanske tre minuter och sen var jag helt fast. Gripen. Ytligare fem eller tio minuter och tårar brände i ögonen. Sen började jag smågråta och grät tills filmen var slut och eftertexterna började rulla.
Filmen var vidrig på så många sätt att jag inte vet vart jag ska börja.


Vidrig på det sätt att den verkligen visar vad vi människor gör mot våran omgivning. Medvetet och avsiktligt. Att vi inte bryr oss. Att vi har självutnämnt oss till någon slags gudavarelser som har rätten att bestämma vilka varelser som ska leva tillsammans med oss på jorden. Den jord som vi för övrigt har tillbringat betydligt mindre tid på jämfört med dom arter vi just nu håller på att utrota.


400 miljoner år. Miljoner. Så många år har hajarna befunnit sig på jorden. I stort sätt oförändrade. Och nu håller dom på att dö ut. Totalt.
På 30 år har hajbeståndet sjunkit med 90%. 90 freakin procent. Det är ju absurt.

Varje dag slänger fiskare ut fem mil långa linor mer krokar på. Drar dom genom haven. Genom naturreservat. Släpar upp miljontals hajar ur vattnet. Skär av deras fenor och kastar dom tillbaka för att förblöda.

Men det är ingen som  vill rädda hajen. Alla vill rädda tigrar, pandor och valar. För hela världen lever under missuppfattningen att hajen är farlig, en mördarmaskin. Människoätare. En död haj är en bra haj.


Det dör mer människor per år av drickaautomater än vad det gör av hajattacker. På så sätt är till och med elefanten farligare. För att inte tala om människan själv.


När en haj biter en människa är det av misstag. Hajar vill inte äta människor. Hade dom velat det så hade dom gjort det.
Ingen haj sväljer en människa hel. Biter dom är det ytliga sår. Ett testande prövande bett för att se vad vi är. Hajen är ett intelligent djur. Så intelligent att det till och med går att tränas. Inte helt olikt delfinen.


Grejen är inte bara den att vi utrotar hajen. Det vi inte förstår är att genom att utrota hajarna så utrotar vi oss själva.
70% av syret kommer från havet. Producerat av bland annat plankton. Hajen äter andra fiskar, som i sin tur äter plankton. Om man tar bort hajarna ur näringskedjan så ökar ju antalet fiskar som käkar plankton, och det blir mindre syre. Inte helt smart.


Inte helt okej att ruckla på hela näringskedjan i haven och hela vår existens för att människor i asien ska kunna servera hajfenssoppa vid fina middagar.


Ja. Jag är uppeldad som in i tusan. Jag är frustrerad arg och manisk. Engagerad. Jag vill göra något för att bidra, men vet inte riktigt. Ska fundera lite på den.


Till er andra skulle jag vilja rekomendera Sharkwater. Se den. Det är ingen order eller befallning. Snarare en innerlig önskan.
Jag begär eller förväntar mig inte att ni ska eller kommer reagera som jag. Men om ni har tid någon dag, ge den en chans. Det är den värd. Om inte annat så är den sjukt spännande. Faktiskt.


* När andra små barn tyckte om hästar och kaniner så tyckte jag om hajar. När andra små barn hade marsvin i bur så hade jag en liten kräfta i en vattenfylld skål. Jag är lite konstig, jag vet.



 Parentes. Och detta kommer alltså inte från en alltigenom as-engagerad greenpeaceaktivist. Detta kommer ur hjärtat från en sån där människa som hör och ser hemska saker på tv, rynkar lite på ögonbrynen och går vidare. Som äter djur  med gott samvete och tycker att det är fasanfullt mumsigt. Kan jag bli så grymt rörd och engagerad av den filmen så kan banne mig alla det. Basta. 

RSS 2.0